Zajednički carinski smeštaj
29.12.2014.

Pojednostavljeni carinski postupak – kućno carinenje

Publik je jedna od svega dvadesetak kompanija u Srbiji koja je od Uprave carina dobila odobrenje za vršenje „kućnog carinjenja“, odnosno obavljanja carinjenja robe prilikom uvoza i izvoza u sopstvenim prostorijama.

Projektu smo pristupili sa puno entuzijazma, jer nije bilo mnogo podataka iz prakse koji bi nam pomogli, pogotovu ne iz naše branše. Za Publik je ovo značajan pomak u poslovanju, jer ćemo vreme carinjenja robe značajno smanjiti, bićemo brži i efikasniji, što doprinasi i nama i našim saradnicima.

U pojednostavljenom carinskom postupku je omogućeno da kompanije svoju robu deklarišu bez podnošenja papirne dokumentacije, uz pomoć IT tehnologije. Naknadna dostava dokumenata radi overe je obavezna, ali elektronsko podnošenje dokumenata u momentu uvoza/izvoza značajno ubrzava ceo proces. Roba deklarisana za izvoz se direktno otprema iz prostorija kompanije do granične carinske ispostave, odnosno roba namenjena za uvoz se direktno od granične carinske ispostave doprema u prostorije kompanije, bez pokazivanja te robe i pratećeg tranzitnog dokumenta odredišnoj carinskoj ispostavi. Istovremeno se dobija odobrenje za stavljanje te robe u određeni carinski postupak.

Dobijanje odobrenja za pojednostavljeni carinski postupak nije bilo jednostavno, morali smo da ispunimo sve zahteve i da pripremimo obimnu dokumentaciju, a preduslovi su kadrovska osposobljenost, funkcionalno organizaciona struktura, informaciono-tehnička podrška i adekvatni skladišni i logistički kapaciteti. U narednom periodu je planirano da se nekoliko zaposlenih uputi na obuku za carinskog zastupnika.